Kulturen kring körsbäret

Körsbär

Körsbäret är en liten frukt med stor betydelse världen över. Den representerar olika saker beroende på sammanhanget och har sin egen kultur runt sig.

Körsbär är sexiga

För det första har körsbär en statussymbol inom erotik och romantik. Frukten kopplas främst ihop med kvinnan. Medan jordgubbar står för romantik är körsbäret sexigt och oskuldsfullt på samma gång. När kvinnor beskrivs i texter från 1600-talet påtalar författaren (en man) att kvinnans hår har samma färg som svarta körsbär eller att läpparna är körsbärsröda. Dessa kvinnor är förstås de mer frispråkiga och syndiga än de med jordsgubbsblont (strawberry blonde) hår och rosa läppar.

Körsbärs är pengar

De första populära spelautomaterna, de så kallade “enarmade banditerna” hade alltid körsbär på sina hjul. körsbären behöver inte betyda högsta vinsten, men det är frukten som står ut mest när vi tänker tillbaka på dåtidens spelautomater. Hos ​Svenska Casino​ ser vi att trenden fortsätter med dagens spelautomater. Fruit Shop av NetEnt tar inspiration av dåtidens spelautomater och innehåller så klart ett klassiskt körsbär.

Körsbär är lyrik

Så klart väller körsbärsfenomenet över till musikvärlden. På engelska har körsbär (cherry) länge varit kopplad till att förlora oskulden och ett bra sätt att beskriva en kvinna i mer målade termer. En av de största hitsen torde nog vara Warrant som sjunger “Cherry pie”. Cherry används också frikostigt i lyrik för att symbolisera diverse kvinnliga kroppsdelar.

Körsbär är filmkonst

En av de mest kända exemplen där körsbär spelat en stor roll i filmvärlden är den klassiska serien Twin Peaks. Här pratas det alltid gott om caféets utsökta körsbärspaj, en symbol för seriens kvinnor som är söta och sexiga på samma gång. Och scenen där Audrey Horne äter ett körsbär och knyter en knut på stammen med sin tunga spred körsbärets popularitet och återuppväckte dess sensuella karaktär som även antiken män och kvinnor beskrev i sånger och lyrik.