Stockholms explosion av matrestauranger

Mat i Stockholm

Stockholm växer! Inte bara ekonomiskt utan matmässigt, också! Tidigare var Stockholm långt ifrån en s.k. matstad. Idag kan man klassa Stockholm som en utav Europas hetaste städer för mat och restauranger. Kockar från runtom i världen slåss idag för de bästa lägena åt sina restauranger i Stockholm. Detta har aldrig tidigare varit fallet i Stockholm.

Smak - Grupp F12
Smak – Grupp F12.

Varje hörn husar idag minst några restauranger i Stockholms innerstad. Om äta ute är något man önskar att göra så finns det gott om restauranger att besöka. Ett bra sätt att hitta den restaurang man härnäst kommer att äta på är att använda sig utav turisttjänster som TripAdvisor och dylika internet-baserade tjänster. Tjänster som dessa avser hjälpa turister hitta de absolut bästa matställena i Stockholm — men man kan ju självklart använda de också som Stockholm-bo och hitta Stockholms trendigaste ställen på det sättet.

Restauranger kommer i alla smaker

Det behöver inte vara dyrt att äta ute i Stockholm. Inte heller behöver det vara begränsat med urval. I Stockholm finns allt ifrån husmanskost, till havsmat, till sushi-barer till högklass restauranger. Om man är sugen på något så finns detta att avnjuta nästan garanterat.

Husmanskost

Om magen kurrar och skriker husmanskost så finns det väldigt många ställen man kan besöka i Stockholm idag. Några är:

 • Tradition – Österlånggatan 1
 • Restaurant Pelikan – Blekingegatan 40
 • Tennstopet – Dalagatan 50
 • Tranan – Karlbergsvägen 14
 • Restaurang Salt – Hantverkargatan 34

Urvalet är inte bara stort utan även brett. Det bästa gör man i att söka efter restaurangen man önskar att besöka själv för att se om någon restaurang faller just en själv i smaken.

Fisk & Havsmat

Ett annat bord som oftast brukar vara omtyckt är havsmat och fisk. Är man fiskfanatiker så är man verkligen fiskfanatiker, och gillar man havsmat så älskar man verkligen havsmat. Detta är sant till allt ifrån sushi till bläckfiskar och musslor.

I Stockholm är utbudet brett vad gäller fisk och havsmat. Nedan radar vi ett par restauranger värda att kolla upp om man är ute efter just denna typ av mat:

 • Räkan – Vasagatan 23
 • Restaurang Fisk – Vasaplan 4
 • Stockholm Fisk – Vasagatan 1
 • Wedholms Fisk – Nybrokajen 17
 • Kajsas Fisk – Hötorgshallen 3

Bäst gör man även här att söka själv och se om man hittar en restaurang som faller just en själv i smaken. Stockholm är stort så det kan även vara bra att se till att restaurangen man kommer att sitta och äta på är nära hos en.

Sushi

Sushi-fenomenet kommer aldrig att dö ut. Det har blivit en del av västvärlden att man idag knappt kan gå en månad utan att äta sushi. Detta fenomen har gjort ett stort avtryck i Stockholm. Idag kan man hitta sushi-restauranger på nästan varenda gata i Stockholm. Runt varje hörn sitter en sushi-restaurang och lurar. Nedan följer några av våra favoriter när det kommer till sushi i Stockholm:

 • Itamae Izakaya – Odengatan 106
 • Sushi Yama – Centralplan 15
 • Sushi Sho – Upplandsgatan 45
 • ESA Sushi – Torsgatan 45
 • Tezukuri Sushi – Hammarby kaj 38

Sushi restaurangerna i Stockholm är inte få idag. Kvaliteten är även den enkel att hitta. Ovanstående sushi restauranger är några utav Stockholms populäraste snabbmatsställen. För  finare sushi bör man först ansöka om ett kreditlån, och det är inget skämt, för noterna brukar i sådana restauranger bli väldigt höga. Bäst gör man i att avnjuta den godaste och dyraste sushin Stockholm har att erbjuda, och därefter betala av lånet på avbetalning. Det kanske låter som ett skämt, men det är det inte. Så länge det går bör man inte avstå god mat ute p.g.a. en tom plånbok. Avbetalning känns inte lika mycket och man kan enkelt betala av middagen på 1-2 månader.

Prova det. Se om du hittar ditt nya favorithak redan idag!